© Rootsville.eu

Andreas Diehlmann Band (D)
tiltle: That Old Blues Again
music: Blues - Bluesrock
date: september 06, 2024
label: Mountain Meadow
info artist: Andreas Diehlmann
promotion: M2 Music Group (Dirk Osterhaus)

© Rootsville 2024


Door het winnen van de German Blues Award in de categorie Band 2022 staat de Andreas Diehlmann Band definitief aan de top van de Duitse bluesscene. Als een goed geoliede machine werkt de band aan eigen composities, die sterk geworteld zijn in de traditionele blues, maar toch een zeer onafhankelijke en moderne inslag hebben. Jörg Sebald op bas en Tom Bonn op drums vormen de ritmisch dynamische basis van het powertrio rond de uitzonderlijke gitarist Andreas Diehlmann. Op zijn nieuwe album 'That Old Blues Again' staan negen originals en 'I Wish I Would', een cover van Billy Boy Arnold.

Keer op keer, beter en intenser vieren Andreas Diehlmann en zijn band de blues. In het najaar verschijnt het nieuwe studioalbum ‘That Old Blues Again’. De titel wijst de weg en zo brengen Diehlmann en Co. opnieuw nieuwe facetten in de goede oude blues en inspireren en ontroeren met geweldige liedjes en authentiek geluid.

Cicaden tjilpen in de hitte van het zuiden, in de verte klinkt een bel als een hectisch alarm, waarschuwend voor de naderende trein. Na een kort briesje van de sneltrein nemen hitte, stilte en de krekels het weer over, totdat een onweerstaanbare lik van een Dobro de hitte tot muzikale extremen drijft. Deze eerste noten laten iedereen zien die de bluesman nog niet kent: hij kan het! En de man en zijn band kunnen rocken en de blues hebben.

Met veel dynamiek trapten Diehlmann en zijn band na dit sfeervolle intro van “Whiskey And Women” het pedaal op de metal. Pure powerblues, zoals je die kent van George Thorogood of John Campbell, die helaas veel te vroeg overleed. Vervolgens tovert het trio de “Gypsy Woman” tevoorschijn met een opzwepende groove. Een killer track, ontketenend, lastig en met een fascinerende mix van funk en rock die lijkt alsof Lenny Kravitz en Jimi Hendrix elkaar hebben ontmoet.

“Make Up Your Way” en “Come Undone” bieden de beste zuidelijke rock. Het trio rockt ontspannen door de nummers en roept niet alleen associaties op met de kleine, langbaarde band uit Texas, maar ook met veel uitbundiger, bekende en populaire Southern bands. Eén reden. De nonchalance en het gevoel voor luchtige, zwevende en melodieuze gitaarlicks.

“Rock'n'Roll All Night” en de “Shotgun Wedding Blues” daarentegen zijn krachtige, aangrijpende stampers, simpelweg top van A tot ZZ! Met “Pictures Of You” verlagen Diehlmann en zijn collega’s het tempo wat en laten horen dat ze ook de perfecte klassieke rockballad onder de knie hebben.

Het absolute hoogtepunt is zeker het titelnummer “That Old Blues Again”, hier laat de bluesman al zijn meesterschap horen. Ja, het is de goede oude blues! Zoals we het allemaal wel eens hebben gehoord, zelfs in perfectie. Maar juist daarom kunnen we uitkijken naar een nieuw werk van deze kwaliteit.

Ook al staat Diehlmann als zanger met een kenmerkende raspende stem, uitmuntend gitarist, organist en auteur van vrijwel alle nummers - alleen een klassieker van Billy Boy Arnold als bonustrack op de cd in het repertoire geslopen - automatisch in de schijnwerpers , voor Diehlmann is de band van eminent belang. De band van Diehlmann bestaat uit drummer Tom Bonn en bassist Jörg Sebald, die al jaren samen zijn en zijn uitgegroeid tot een perfect op elkaar afgestemde bluesrockmachine. (Uwe Meyer)

tracks:

Whiskey Intro
Whiskey and Women
Gypsy Woman
That Old Blues Again
Make Up Your Way
Rock 'n Roll All Night
I Wish I Would
Pictures Of You
Come Undone
Shotgun Wedding Blues

band:

Andreas Diehlmann - Vocals/Guitars/Organ
Tom Bonn - Drums
Jörg Sebald - Bass